Lengvasis kultūrizmas

Lengvasis kultūrizmas, kūno rengyba (angl. fitness, taip pat physical fitness – tinkamumas, gera fizinė būklė, pajėgumas,  užsigrūdinimas), nevartotinas terminas „fitnesas“  – sporto šaka (viena iš kultūrizmo krypčių), pratybos, palaikančios gerą žmogaus fizinę būklę, taip pat vienas iš laisvalaikio praleidimo būdų.
Esmė ir tikslai

Lengvojo kultūrizmo esmė yra kūno linijų tobulinimas (raumenų masės auginimas, raumenų struktūros ryškinimas, kūno formų išraiškingumas). Lengvojo kultūrizmo metu atliekami fiziniai pratimai su įvairiais įrankiais (štanga, treniruokliais, svarmenimis), stiprinant žmogaus raumenis, ugdant jėgą.

Lengvasis kultūrizmas savo pobūdžiu skiriasi nuo „tradicinio“ kultūrizmo, nes pratimai ir pratimų sistemos (treniruotės) yra kiek kitokios, t. y., fizinis krūvis nėra labai intensyvus, naudojami lengvi svarmenys. Kartais sakoma, kad lengvasis kultūrizmas yra tarpinė sporto šaka tarp kultūrizmo ir gimnastikos.

Pagrindiniai lengvojo kultūrizmo tikslai:
Fiziniai pratimai su svarmenimis

širdies ir viso organizmo sveikatingumo didinimas
kūno lankstumas
raumenų ištvermė
raumenų jėga ir galia
emocinė pusiausvyra
geras judesių koordinavimas
reakcijos lavinimas
raumeninio ir riebalinio audinio kiekio kūne subalansavimas

Treniruotės

Reguliarias lengvojo kultūrizmo treniruotes siūlo sveikatingumo klubai, kuriuose būna įrengti specialūs treniruokliai įvairioms raumenų grupėms lavinti, taip pat yra svarmenys ir kita įranga. Lengvuoju kultūrizmu galima užsiimti ir namie, atliekant įvairius fizinius pratimus su svarmenimis. Patalpa, kurioje sportuojama, turi būti gerai vėdinama.

Fizinių pratimų metu yra treniruojamos visos kūno raumenų grupės:

Rankos
Pečiai
Krūtinė
Nugara
Kojos
Pilvo presas

Prieš pagrindinę treniruotę privalomas ne mažiau 10 minučių apšilimas, kad kūnas (ypač, širdis) pasiruoštų fiziniam krūviui. Kiekviena treniruočių programa turi tam tikrą konkrečią paskirtį (pavyzdžiui, sumažinti riebalinio audinio kiekį kūne arba užauginti raumenis). Be fizinių pratimų, taip pat būtina bėgioti, atlikti raumenų tempimo pratimus, plaukioti.

Naujokai treniruotes turi atlikti prižiūrint treneriui, nes yra sąnarių ir raumenų traumų tikimybė.

Maitinimosi ypatumai

Sportuojantys su svarmenimis turi prižiūrėti savo mitybą. Dienos raciono apie 60 procentų turėtų sudaryti baltymai, mažiau – angliavandeniai ir visai mažai – riebalai.

Kartais vartojami įvairūs maisto papildai.
Lengvasis kultūrizmas Lietuvoje

Šią sporto šaką koordinuoja Tarptautinė lengvojo kultūrizmo federacija (Tarptautinė fitneso federacija), turinti ir savo atstovybę Lietuvoje. 2007 metais Tarptautinės lengvojo kultūrizmo federacijos vykdomosios tarybos nariams Lietuvos Respublikos Seime buvo surengtas oficialus priėmimas. Tarptautinė federacija supažindino su savo veikla bei ateities planais, diskusijose buvo aptarti lengvojo kultūrizmo sporto, sveikatingumo ir aukšto sportinio meistriškumo vystymo Lietuvoje ir pasaulyje klausimai.

Tarptautinė lengvojo kultūrizmo federacija 1968 m. yra įsteigusi „Gintarinį prizą“. 2008 m. tarptautinis „Gintarinio prizo“ turnyras švenčia 40-ties metų jubiliejų.

Sparčiai populiarėjant lengvojo kultūrizmo sportui pasaulyje, šiandien svarbų vaidmenį tarptautiniame sporto gyvenime vaidina JAV, Argentina, Lietuva, Rusija, Slovakija, Lenkija ir Latvija.

1998 m. (Palangoje) vyko Tarptautinės lengvojo kultūrizmo federacijos organizuotas pasaulio čempionatas. Būtent Palangoje vykusio tarptautinio kongreso metu buvo nuspręsta Lietuvoje registruoti tarptautinę lengvojo kultūrizmo (fitneso) federaciją (WFF).

2005 m. Vilniaus kongresų rūmuose vykęs pasaulio čempionatas susilaukė labai didelio populiarumo: čempionate dalyvavo 742 dalyviai iš 32 šalių. Prizą iškovojo daugkartinė pasaulio čempionė klaipėdietė Jolanta Mileriūtė. Už pasiekimus sporte Jolanta Mileriūtė taip pat yra apdovanota prezidento Valdo Adamkaus garbės raštu.

Šaltinis

Karnitinas

Karnitinas, kitaip dar L-karnitinas – natūralus, į B grupės vitaminus panašus junginys, kuris padidina ląstelių membranų pralaidumą riebiosioms rūgštims. Karnitinas padeda transportuoti šias rūgštis į mitochondrijas, kuriose jos yra panaudojamos energijai gauti. Kartais naudojamas kaip maisto papildas.

Karnitino formulė: C7H15NO3.

Poveikis organizmui

Karnitinas į žmogaus organizmą pakliūna su maistu, daugiausia jo yra raudonoje mėsoje (jautiena, kiauliena) ir pieno produktuose. Kiti natūralūs kartinino šaltiniai yra riešutai ir sėklos (pvz., moliūgų, saulėgrąžų, sezamo), ankštiniai (pupelės, žirniai, lęšiai, žemės riešutai), daržovės (šparagai, brokoliai, Briuselio kopūstai, česnakai, petražolės, artišokai), vaisiai (abrikosai, bananai), grūdai (grikiai, kukurūzai, avižos, ryžiai, soros, rugiai, kviečių gemalai). Be to, organizmas pats sugeba sintetinti karnitiną iš amino rūgščių – lizino ir metionino, padedant vitaminams C, B6 bei geležies mikroelementui. Galutinis karnitino sintezės etapas vyksta kepenyse, inkstuose bei smegenyse, nes tik šie audiniai turi tam reikalingus fermentus.

L-karnitinas 3000mg

Dėl įvairių priežasčių karnitino gali pasigaminti nepakankamai, pvz., augančiame organizme, įvairaus maisto stokojančioje dietoje ar nepakankamai besimaitinantiems, daug sportuojantiems ar intensyviai dirbantiems žmonėms. Karnitino daugiau reikia esant stresui, ilgalaikei įtampai, vartojant daug riebalų. Karnitinas yra svarbi maistinė medžiaga, aprūpinanti energija širdį ir raumenis.

Organizmui stokojant karnitino:

  • Sumažėja fizinis aktyvumas;
  • Vargina nuovargis, išsekimas;
  • Susilpnėja riebalų apykaita;
  • Atsiranda viršsvoris;
  • Puola įvairios infekcijos bei kamuoja virusai;
  • Gali išsivystyti augimo ar vystymosi sutrikimai.

Pagrindinė karnitino funkcija yra riebalų oksidacijos stimuliavimas, todėl riebalai yra sudeginami ir neleidžiama jiems kauptis. Dėl to neatsiranda viršsvorio.

Karnitino perteklius pašalinamas su šlapimu.

Karnitinas – Naudojimas

Lieknėjimas

Karnitinas tinka norintiems kontroliuoti kūno svorį. Vartojant karnitiną taip pat reikia mažinti suvartojamų kalorijų skaičių ir derinti tai su fizine veikla. Karnitinas tik paspartina maisto riebalų deginimą ir sumažina alkio pojūtį.

Sportas

Karnitinas pagerina kraujo apytaką ir raumenų aprūpinimą deguonimi. Po intensyvaus fizinio krūvio padeda greičiau atsigauti organizmui, skatina baltymų sintezę, raumenų masės formavimąsi. karnitino papildas.

Dozavimas

Karnitino rekomenduojama dozė yra 300-1000 mg per dieną. Nepatartina vartoti vakare, nes gali būti sunkiau užmigti, nes karnitinas pasižymi poveikiu, didinančiu žmogaus aktyvumą.

Informacijos šaltinis wiki

Weight Loss – Try Eating Just Lunch and Dinner

There is an endless variety of dieting techniques out there. It has arrived at a point that anyone who wants to advertise or promote their eating strategy has to go to great effort to capture attention as there are so many varieties of weight loss plans. Frequently, this means pushing ideas that are far from conventional. While the need to continue to try a new approach to weight loss has resulted in some exciting and, at times, useful dieting strategies, more often than not these strategies are not inherently healthy and may cause problems.

But what about the basics? The simple strategies done well can bring you positive weight loss results…

Eating two meals a day. Ask anyone who is struggling with weight loss if they have tried eating just two meals a day – with nothing in between. If they say yes, then follow-up with asking for how long they have been attempting this style of eating.

Anyone who has eaten just two meals a day for a decent chunk of time: a few weeks at least, will have experienced some weight loss success. Almost always, those who struggle with their body weight have never attempted eating just two meals a day. If so, they would have stumbled on a simple but effective strategy that works.

Overeating with just two daily meals is challenging to pull off. As long as you are not eating junk meals all the time, you should be able to keep your intake within a reasonable range. When you are eating two daily meals, it means there is a significant amount of time during your day when you are not eating anything. Between lunch and dinner, or the time before and after those meals, your body undergoes a short fast. Any time you go several hours without eating, despite the urges, you are giving your digestive system some respite.

If you eat reasonable portion sizes during your two meals, you will not gain weight. And it is very likely you will lose those pounds you want to be rid of.

Try eating just lunch and dinner. Most people will find lunch and dinner are two daily meals they could structure and manage. Just don’t eat first thing in the morning – despite having been told countless times breakfast is the most important meal of the day. Start your day with a tea or coffee, and wait a few hours until your lunch.

Keep it light. Eat slowly, and drink a large glass of water with your meal. Follow up with fruit: this will help keep you full without overeating.

Then, eat at dinner. After work on your weekdays, or in the early evening on the weekends. You will not go to bed hungry this way, and you’ will only deal with mild hunger in the morning, and occasionally in the afternoons.

Give it a try.

Although managing your disease can be very challenging, Type 2 diabetes is not a condition you must just live with. You can make simple changes to your daily routine and lower both your weight and your blood sugar levels. Hang in there, the longer you do it, the easier it gets.

For nearly 25 years Beverleigh Piepers has searched for and found a number of secrets to help you build a healthy body. Go to http://DrugFreeType2Diabetes.com to learn about some of those secrets.

The answer isn’t in the endless volumes of available information but in yourself.

Article Source: http://EzineArticles.com/expert/Beverleigh_H_Piepers/123142

An Overview of Garcinia Cambogia

Garcinia Cambogia is the rind of fruit called Garcinia gummi-gutta. This is something that is used quite extensively as a flavoring for various fish curries because it has a very sharp and sour taste. This is its traditional use. It is also used traditionally as a remedy that can treat any kinds of bowel complaints, rheumatism and intestinal parasites. It is a small fruit that has got an appearance like that of a pumpkin. Today, it is highly advertised as a remedy for weight loss and more and more people are using it as a supplement.

Different studies have been carried out on the fruit and it has been noted that the main component of the fruit rind is hydroxycitric acid. This is what exhibited some anti-obesity activities which includes the reduction of intake of food. It has also been shown to reduce fat gain. The organic acid component also regulates serotonin levels and they relate to the satiety feeling, a decrease index novo lipogenesis and an increase in oxidation of fat.

HCA also ignites adenosine triphosphate-citrate lyase. This is the catalyst used in the conversion process of the acetyl-coenzyme A.

Present day

In the present day, there has been an increase in the release of medicine that is related to loss of weight. Sometimes one may be wary about buying any but Garcinia Cambogia seems to have withstood the test of time.

The Garcinia gummi-gutta fruit is not usually marketed nor is it eaten within the society. However, it is a fruit that has been around for many generations and it is very effective in suppressing hunger. When used, it acts as a body fat buster.

Today, the rind is processed so as to come up with a supplement that people can use on a daily basis so as to achieve some desired result.

The rind has got some amazing antioxidant abilities and this aid in shrinking all those excess fat cells, which are usually in the subcutaneous body fat. It is the perfect weight loss plan, especially with people with an issue with a fatty midsection.

What it does

Lowering carbohydrate conversion into fat

Whenever we heat a meal high in carbohydrate, the surplus is usually converted into fats and these are deposited in tissues within the human body. When the HCA extract is introduced into the system, it lessens DNL enzyme creation and also blocks deposit of the fatty tissues. It may not work well if one consumes too much carbohydrate.

Burning extra fat from our bodies

When the excess carbs have been converted to fat, it is very hard to eliminate them. The extract is able to facilitate metabolic pathways which melt the unwanted fatty tissues within the muscles and all other tissues of the body. Abdominal and buttock tissues are affected by the excess fat molecules and they tend to expand exponentially. The extract lays focus on the excess fat that is stored and then dissolves them.

Garcinia Cambogia as a supplement is widely used and actually endorsed by some doctors. It has the hydroxycitric acid as an active ingredient and this is responsible for dealing with all those fatty deposits that could be causing you problems. Get more information at https://garciniagirls.com/.

Article Source: http://EzineArticles.com/expert/Shalini_Madhav/2396631

Article Source: http://EzineArticles.com/9792402

Top 5 Tips to Gain Weight & Build Muscle Mass

As much as blogs and the media focus on losing weight when they discuss fitness, many people with a keen interest in health and nutrition actually want to gain weight. For those who want to create a more impressive physique by building muscle mass, you are almost certainly going to have to put on some weight.

Gaining Weight & Muscle
In a nutshell to pack on some weight and increase your muscle mass you need to:

Consume excess calories than you expend
Do heavy weight training
Eat the correct macro nutrients
Be patient and consistent
Consider using supplements

Science: Eat More Than You Burn
Simple science tells us that you will put on weight when you eat more calories than you expend. That doesn’t necessarily mean that you will gain muscle automatically by following this method you have to incorporate the other tips below to achieve this – but to gain weight and build size you will have to be in calorie surplus.

Calories are units of energy. If you eat more calories than you burn, your body will have an excess of energy, which needs to be stored. Excess calories are first converted to glycogen, a complex carbohydrate, which is then stored primarily in muscle and liver cells. When your glycogen stores are full, the energy gets stored as fat.

If you have just one day of consuming more calories than you burn, you won’t put on weight; your calorie intake will eventually just level out over a week or so. To achieve weight gain you need to consume extra calories steadily over time.

Weight Training – The Correct Way
This doesn’t mean doing 4 sets of 15 arm curls to get a temporary pump. This isolated movement, and others alike, aren’t going to get the big muscles firing, which you need if you are serious about putting weight on. Even if you are just looking to put on weight but not achieve a substantial physique, compound movements are essential. Compound strength training, such as squats, dead lifts, bench press, bent over rows, pull-up sand presses, require a larger range of motion therefore recruiting more muscle activation, meaning your big muscles suffer micro-tears, which when combined with excess calories, will grow back bigger and we all know muscle weights more than fat. I’ve found that compound sessions always make you feel hungrier after!

Of course bicep curls, calf raises, frontal raises and other isolated exercises can have their place in your weekly routine, just don’t build your sessions around them and always do your compound training at the beginning of your workout when you are the freshest to lift heavy.

Macro nutrients & Calorie Dense Foods
Gaining weight means you’re going to have to eat big, which undoubtedly means you are going to take on a bit of fat as well. Don’t despair about this, it is fine. You will always be able to shed this slight fat gain further down the line. However, this is not to say that you should be eating the biggest, fattiest burger or pizza every meal of the day. Eat big, but eat as clean as you can. The simplest way to do this is to consume calorie dense foods to circumvent excessive fat gains.

Anabolic Nutrition is best protein supplements store, distribution and developing various nutritional health food supplements. It provides whey protein, albumen egg white, casein, nutrition weight gainer, muscle mass gainer, high proteins at comfortable prices.

Article Source: http://EzineArticles.com/expert/Varun_Kumar/2482011

Article Source: http://EzineArticles.com/9827487

5 Tips for Getting Enough Protein As a Vegan

Eating a healthy diet can be a challenge. For those who choose to follow a vegan lifestyle, that challenge can be increased because certain foods that provide protein (i.e., meats and fish) are no longer an option. For those individuals, it takes some careful attention to the diet and greater portions of certain foods in the diet to stay healthy and remain a vegan.

Beans Should Be a Big Part of Your Diet

Beans may not top the list for some people when it comes to favorite foods, but the variety of beans found in nature makes it easy to find a favorite and incorporate it into a weekly menu plan. That is helpful for those who need to eat them and eat them often. Certain types of beans include garbanzo, hummus, kidney, black, lima, fava and more. This means vegan individuals are likely to find a couple types that they enjoy adding to certain recipes or various dishes served in their home.

Add Seeds to Provide Protein

The world is filled with seeds. They help ensure the next generation of plants, both those humans plant and those that occur naturally in wild environments. For those who need seeds to boost their protein consumption, the variety of seeds guarantees a sufficient amount can be acquired and incorporated into the diet. Vegans can opt for pumpkin seeds, flax, hemp and sesame – just to name a few. That isn’t to say there aren’t other options, and better ones, to provide protein. However, these seeds can be helpful for various dishes and an average day of protein consumption.

Soy is a Big Help for Healthy Diets

Soy beans, soy cheese, tofu and even soy deli-style meats are available for those who choose to eat vegan and avoid meats and dairy. This can be a great boost to the lifestyle and particularly the meal plans to provide the necessary nutrients and still get to eat food that tastes good and doesn’t interfere with the vegan lifestyle.

Whole Grains Can Be the Answer

Eating quinoa, granola, oats and breads that are made with whole grains ensure that your daily protein intake is met. This helps keep the body healthy and keep energy levels at their optimal.

Eating whole grains helps those who are hoping to lose weight as well, since they provide a fuller feeling for long and help dieters cut out unnecessary snacks during the day.

Make Sure to Find a Protein Superfood That You Love

A protein superfood can be an easy way to add the necessary nutrients. The product can be available in powder format and in various flavors, allowing you to easily transport it and consume flavors you enjoy as a shake when mixed with water or an addition to different meals.

With a superfood in powder form, the average person living a vegan lifestyle does not have to stress about finding food that fits their diet or insulting a host because they don’t eat the meal offered. Simply let the host know that you have brought your own food in order to get the right amount of protein and a fuller feeling.

Find out more about protein superfood.

Article Source: http://EzineArticles.com/expert/Edmund_Brunetti/456890

Kaip Vartoti Sporto Papildus

kaip vartoti sporto papildus – informacija pradedantiesiems
Auginant raumeninę masę:

  • Baltyminis kokteilis (proteinas) arba geineris
  • Amino rūgštys (BCAA arba EAA)
  • Vitaminai ir mineralai
  • Kreatinas
  • Argininas (AAKG, Ethyl-esteris)
  • Glutaminas

Svorio metimui (riebalų deginimui):

  • Baltyminis kokteilis (proteinas)
  • Amino rūgštys (BCAA, EAA)
  • Vitaminai ir mineralai
  • Žuvų taukai arba sėmenų aliejus
  • Karnitinas
  • Glutaminas

Proteinas – antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR bei virškinimo sekretas. Proteinas lemia raumenų augimą jėgos atletams, ūgio didėjimą vaikams, padeda užpildyti atsiradusias sveikatos spragas „suaugusiems“. Įvairūs proteinai, pavyzdžiui, esantys raudonuosiuose kraujo kūneliuose, hormonuose ir imuninėse ląstelėse, nuolatos pažeidžiami, todėl turi būti atnaujinami. Daugiausia pilnaverčio proteino yra gyvuliniuose produktuose: kiaušiniuose, mėsoje, žuvyje ir pieno produktuose.

Panašiai kaip namo sienas sudaro plytos, proteiną sudaro amino rūgštys. Virškinimo metu šios „plytos“, aminorūgštys, organizme subyra, rezorbuojamos į kraują ir surenkamos naujai proteino sintezei. Dvidešimt dvi amino rūgštys sudaro daug skirtingų proteinų, tame tarpe plaukų, nagų ir sąnarių. Šiuos procesus reguliuoja nukleino rugštys DNR ir RNR, specifiniai proteinai turintys genetinę informaciją. Aštuonių aminorūgščių, vadinamų nepakeičiamosiomis, organizmas negamina, jos turi būti gaunamos su maistu. Tai leucinas, lizinas, izoleucinas, valinas, metioninas treoninas, fenialaninas ir triptofanas.

Aminorūgštys yra baltymų sudedamoji dalis. Aminorūgščių molekulės tarpusavyje jungiasi ir sudaro įvairias grandinines struktūras (peptidus), suteikiančias skirtingų rūšių – kaulų, plaukų arba nagų – baltymams specifines savybes. Aminorūgštys – pagrindinis baltymų sintezės komponentas. Baltymų sintezė labai svarbi gyvybės palaikymui, nes ląstelės žūsta ir turi būti pakeičiamos naujomis.

Aminorūgštys panaudojamos tartum įvairių formų plytelės statant baltymą. Bendras principas labai paprastas: DNR turi savyje ketvirtainį kodą, kurio trys DNR bitai (dar vadinami „kodonais“) koduoja vieną rūgštį sekoje. Papildomi „start“ ir „stop“ kodonai nurodo, kad vienas baltymas baigtas ir kad metas dekoduoti kitą. Bet turint galvoje tai, jog baltymas – tai ne simbolių eilutė, procesas virsta neįveikiamu uždaviniu net galingiausiems superkompiuteriams. Padedami kitų baltymų ir veikiami cheminių sąveikų, kurias sukelia įvairios papildomos aminorūgščių grupės, baltymai suformuoja tartum vieną kiek galima tikslesnę detalę ląstelei. Paskui baltymas paruošiamas darbui į jį įjungiant papildomas grupes. Papildoma grupe gali būti bet koks kitas elementas: pradedant vitaminu ar reta aminorūgštimi ir baigiant metalo jonu. Ji gali būti tiek pasyvi, dažnai padedanti baltymui išsilaikyti savo vietoje ką nors traukdama, tiek aktyvi kaip fermentuose. Užbaigus tokį trijų pagrindinių stadijų gamybos procesą baltymai nugabenami į „darbo“ vietą, kur jau visas baltymas veikia kaip ištisas vienetas. Keli netinkamai baltyme išsidėstę atomai gali visiškai sutrikdyti jo veikimą. Tuomet jis išardomas ir pakeičiamas nauju.

L-karnitinas yra naturaliai randama aminorūgštis, kuri yra atsakinga už riebalų metabolizmą. Ši aminorūgštis – karnitinas – funkcionuoja kaip riebiųjų rugščių pernešėjas į mitochondriją. L-karnitinas buvo atrastas Rusijoje bei metais vėliau Vokietijoje. Pats žodis karnitinas kilęs iš lotyniškų žodžių „carno“ ir „caris“. Karnitino struktūrinė formulė buvo išaiškinta 1927-aisiais, o šios medžiagos fiziologinė reikšmė suprasta tik apie 1960-uosius metus. Karnitinas sintezuojamas kepenyse ir inkstuose iš dviejų esminių aminorūgščių – lizino ir metionino. Ši sintezė reikalauja vitamino B6, niacino ir geležies. Didžiausia dalis (98%) karnitino atsargų yra organizmo raumeniniuose audiniuose. Tokios aminorūgštys kaip l-karnitinas turi būti papildomos. Tačiau, nors ir gerai suderinta mityba gali aprūpinti organizmą apie 75% organizmui būtinų medžiagų, dabartinėmis sąlygomis sunku gauti karnitino tiek, kiek organizmui reikia. Buvo nustatyta, jog adekvatus aprūpinimas l-karnitinu yra reikalingas geros sveikatos palaikymui. L-karnitinas perneša ilgos grandinės riebalų rūgštis per mitochondrijos membraną, padeda išlaisvinti kūno riebalus bei trigliceridus, kurie patenka į kraujotaką energijai gaminti. Trigliceridai yra pagrindinis energijos gamybos šaltinis širdyje ir griaučių raumenyse. Tikima, jog l-karnitinas padidina energijos lygį ilgalaikėse aerobinėse treniruotėse. L-karnitinas taip pat atsakingas už raumenų darbą, baltymų balanso reguliavimą bei sveikos širdies palaikymą. Tyrimai apie l-karnitiną rodo, jog adekvatus šios medžiagos kiekis, gali būti kaip būdas diabeto, chroniško nuovargio sindromo, inkstų ar kepenų gydymui.

Kreatinas, tai medžiaga, kuri aptinkama skeleto raumenyse ir ji atlieka svarbų vaidmenį gaminant energiją kūnui, adenozino trifosfato formoje (ATP, angl. k. adenosine triphosphate). Kreatinas gaminamas kepenyse , inkstuose ir kasoje ir maždaug 95 % viso kūno kreatino yra sukaupta skeleto raumenyse, o likę 5 % yra aptinkami širdyje, sėklidėse ir smegenyse. Mūsų kūnai pagamina pusę mums reikalingo kreatino kepenyse, inkstuose ir kasoje iš trijų amino rūgščių : glicino, arginino ir metionino (angl. k. glycine, arginine ir methionine), kita dalis yra gaunama su maistu, kurį mes valgome, daugiausia iš žuvies ir raudonosios mėsos. Kai tik kreatinas yra pagaminamas, tai jis iškart pernešamas į raumenis, per kraują. Raumenų ląstelėse, kreatinas susijungia su fosfato jonais ir virsta fosfokreatinu (angl.k. (PC); phosphocreatine), fosfokreatinas yra energiją teikiantis junginys, kuris atstato adenozino trifosfatą (angl.k. adenosine triphosphate) (ATP, junginys, kuris aprūpina energija), nepaprastai greitai per aukšto intensyvumo veiklą. Kreatino papildų tikslas yra padidinti fosfokreatino atsargas jūsų raumenyse, teoriškai kuo daugiau fosfokreatino jūsų raumenyse tuo ilgiau galite palaikyti aukšto intensyvumo veiklą.

BCAA (šakotos grandinės amino rūgštys) – yra baltymų sudedamoji dalis. Tai trijų skirtingų amino rūgščių derinys, reikalingas raumenų masei augti, atsistatyti po treniruotės. Yra manoma, kad šios amino rūgštys sudaro 1/4 mūsų raumenų baltymo, todėl visose jėgos sporto šakose jų vartojimas yra ypač svarbus.

BCAA sudaro trys skirtingos amino rūgštys, tai yra valinas, leucinas, izoleucinas. BCAA amino rūgštys priklauso esminėms amino rūgštims, taigi jų žmogaus organizmas negamina pats.